2014. január 22., szerda

Édes ostya

Vettem végre egy kerek keksz-ostyasütőt. Édesanyám hasonlót használt gyerekkoromban, és imádtam a papírvékony sajtos tallérjait. 
Hazavittem, és először beavattam. Alaposan elsikáltam, és rátettem a legnagyobb lángra, max fokozaton. Az elszívót is teljes üzemmódba kapcsoltam. Mikor a víz elpárolgott a vasról, étolajjal jól bekentem, libatollal. Az olaj füstölt mint Süsü sárkány egyfeje. Hagytam ráégni az olajat, aztán hagytam kihűlni.  Ezt minden új vas edénnyel, palacsintasütővel meg kell csinálni használat előtt. Rozsdás vas palacsintasütővel, lábossal is meg lehet csinálni, és jobb lesz mint újkorában. 
Bekevertem az édes ostyának valót:
12 dkg vajat, 12 dkg nádcukrot, 1  vaniliás cukrot habosra kevertem. 2 db tojást, 20 dkg finomlisztet, 12 dkg vajat, 2 dl tejet hozzáadtam, és csomómentesre, simára kavartam-kevertem. 20 percet pihentettem.  


 Az ostyasütőt felforrósítottam, bekentem olajjal és kanalanként adagolva, ropogós, aranysárga ostyákat sütöttem. Némelyiket feltekertem.