2014. február 25., kedd

Rakott krumpli

 Ezt az ételt üzemi mennyiségben készítem el ahányszor csak csinálom, mert kicsit pepecselős, de nagyon finom és gyorsan elfogy.

Most az alábbi alapanyagokat használtam:
2 kg krumpli
15  tojás
3 dl tejföl
egy szál gyulai kolbász
2 evőkanál zsír
20 dkg császárszalonna

1) Veszek két 3 literes lábast. Egyikbe beleteszem a héjastól megmosott krumplit, megszórom egy evőkanál sóval, és felöntöm vízzel, hogy ellepje. A másikba beleteszem a tojásokat, és szintén felöntöm vízzel. A tojást a forrástól számítva 10 percig főzöm. A krumplit kb. 20 percig. Villával beleszúrok, mikor gondolom hogy már jó. Ha puhán belemegy a fém, akkor kész van. Leöntöm a vizet mindkettőröl és hagyom kihülni.



2 )Egy nagy hőálló üvegtál alját és oldalát kizsírozom, és megpucolom a krumplikat, és a tojásokat. A megfőtt krumpli mennyiségének a felét vékony karikára vágom (én mandolin szeletelőt használok), és elterítem a tálban. Megszórom sóval igény szerint. Majd rászeletelem a kolbászt. Azt is elsimítom, hogy mindenhova jusson. Rákenem a tejföl felét. Itt lehet akár tejszínt, vagy mustárral összekevert tejfölt is használni.


3) Majd a következő réteg jön, a tojás. Azt is mind felszeletelem, és eloszlatom szép egyenletesen. Megsózom igény szerint ismét.








4) Következik a krumpli másik fele. Azt is
felszeletelem, eloszlatom, és tetejére bacon szeleteket fektetek. Itt ajánlott még a krumplit meglocsolni a maradék tejföllel, de én nem tettem mert a gyerekek nem szeretik a megsült tejfölt a tetején.

 5 ) Irány a sütő. 30 perc, 200 fok. Savanyúsággal, tetszés szerint plusz tejföllel tálaljuk.



Ötlet: Imádom saját készítésű narancslekvárral enni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése