2013. május 2., csütörtök

Ízes bukta ~ Jam rolls


 Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből, Ausztriából terjedt át hozzánk, és polgárai háztartásokban gyakran készített sütemény lett. A különböző gyümölcsízeken túl túróval töltve is nagyon finom.

Hozzávalók: 1/2 kg búza finomliszt. 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, 25 dkg lekvár a töltéshez.

1 dl langyos tejjel, fél dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk. 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt teszünk, és összecsavarjuk.

Ezeket megzsírozott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét zsírral megkenjük, fél óráig kelesztjük, és közepesen forró sütőben sütjük (180-190 fok).
Sütés után deszkára borítjuk, de csak tálaláskor szedjük szét a buktákat.

 Tetejét porcukorral meghintjük. Készíthetjük túrótöltelékkel is. 24 db bukta lesz belőle.



This dessert travelled here from Austria at the time of the Austro-Hungarian Monarchy and became a frequently baked delicacy in middle-class households. It is delicious not only filled with jam, but also with curd chees.

Ingridients: 500 g plain flour, 20 g yeast, 2 egg yolks, 300 ml milk, 60 g lard, butter or margarine, 50 g icing sugar, a pinch of salt, 250 g jam for the filling

Mix 100 ml lukewarm water, 15 g sugar, the yeast and 3 tablespoons of flour to make laven. Mix the egg yolks with the remaining sugar and add the salt-milk mixture. Make a well in the middle of the flour with your finger and pour in the ingridients including the leaven. Beat with a wooden spatula until bubbles appear on the surface, then add the melted butter and mix thoroughly. Put it somewhere warm and let it rise for one hour. Turn onto a floured surface, knead gently, roll out to 1 cm thick and cut into 8-10 cm squares. Put some jam in the middle and roll up. Lay the rolls close to one another in a greased baking tray, brush the top with some lard and let the whole lot rise for 1/2 hour then bake in a moderately (180-190 C) hot oven. When done, turn your rolls onto a flat surface, but separate them only upon serving. Sprinkle with icing sugar. You may also use cheese curd filling.