2013. április 23., kedd

Borsos tokány ~ Pepperpot

A tokánynál a húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. Előtérbe kerülnek a különböző fűszerek, a bors, a majoranna, a kakukkfű. A kevés fehér- vagy vörösbor használata is jellemző a borsos tokányra. Sohase használjunk hozzá piros paprikát.

Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús, 1 fej hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, só, törött bors, 1 dl fehérbor

A húst vékony, kisujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnát szintén. A szalonnát kisütjük, a zsírját leszűrjük. az apróra vágott hagymát benne megfony-nyasztjuk. Beletesszük a húst, s a hagymás zsírban többszöri kevergetés  mellett átsütjük. Vízzel felengedjük, törött borssal bőven fűszerezve kevés lében pároljuk.                        

  

Fővés közben hozzáadjuk a szeletekre vágott, héjától, magjától megtisztított paradicsomot, zöldpaprikát, és a fehérbort. Lefödve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, s hozzáadjuk a kisütött szalonna darabokat. Pár percnyi sütés után kevés vízet öntünk hozzá, amivel kb. 10 percig forraljuk. A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Párolt rizst, tört burgonyát vagy galuskát adunk hozzá.




For the pepperpot, slice the meat into strips size of your small finger. Ude herbs and spices, such as pepper, majoram amd thyme, generously. Some people often add some red or white wine, but never use ground paprika !

Ingridients: 600 g lean beef, 1 large onion, 150 g smoked bacon, 1 green pepper, 1 tomato, salt, ground pepper, 100 ml white wine

Cut the beef and the bacon into thin slices. Fry the bacon, drain the liquid, then add to the rest of the fat and brown the finely chopped onions in the pan. Add the beef, stirring occasionally, to the onion-fat mixture. Add just enogh water to cover, then season with ground pepper and simmer, While cooking, add the peeled and de-seeded tomato wedges , the green pepper and the white wine. Cover tightly and simmer for a while, then add to the mixture. After a couple of minutes, add a small amount of water and bring to the boil. Cool for about 10 minutes. The juice of your pepperpot should be thick, brown and rich. Serve with steamed rice, mashed potatoes or pasta.